Wednesday, December 17, 2008

Petua Dapur Kak Wawa part 1

Hari ni aku ada mood sikit nak share tentang petua kat dapur based on pengalaman aku sendiri.

Aku mulakan ruangan petua ni dengan tips penyediaan bahan memasak:

1. Biasakan memasak dengan jumlah bilangan bahan yang ganjil.Cth 3,5,7,9...ulas bawang/cili. Ni org tua2 punya tips....apa beza dgn kalau kita masak guna bilangan genap aku pun tak tau...hehehe

2. Bahan masakan yg ditumbuk guna lesung batu lebih 'kick' dari yg dimasak guna mesin pengisar. Aku lebih suka guna lesung batu sbb tempoh menumis jadi lebih singkat sbb tak banyak air bawang yang keluar banding diblend.

3. Cuci ayam dengan sedikit tepung gandum utk hilangkan hanyir ayam. Sekiranya ada ikan, atau udang atau apa saja bahan makanan yg nampak agak kurang segar...boleh gunakan sedikit tepung untuk membuang rasa dan bau yg kurang enak. Asam jawa/keping/limau boleh hilangkan hanyir makanan laut yg fresh tapi kurang berkesan menyahkan bau busuk kalau bahan2 tu dah keluarkan "bau badan" mereka. kang ada yg kena guna rexona pulak...kuang,kuang,kuang.

4.Saiz bahan2 pun main peranan juga....bawang yg bersaiz lebih kecil lebih sedap banding yang lebih besar walaupun bawang besar.Aduhaiii...pening pulak ayat ni...gini, bawang besar yg bersaiz kecil banding kawan2 dia yg besar gedabak tu lebih sedap dan manis rasanya.

5. Cili merah/hijau yang berbentuk agak berkedut lebih sedap dan pedas dari cili yg bentuk bulat dan licin spt yg banyak dijual kat hypermarket (yang ni bau agak "maung" dan tak pedas langsung, rasa sayur jer). Biasanya kalau wet market biasa ada cili segar yg sedap dan rasa pedas.

6.Bawang putih ketuk kasar (guna pisau)mcm cara masakan menu makanan Thailand tu ada aroma dan kesedapan yg tersendiri...tak caya cubalah!

7.Banyak atau sedikit kandungan asam jawa atau asam keping tu sebenarnya bergantung pada menu masakan juga. Elakkan guna asam yg banyak untuk masakan berasaskan daging, ayam dan makanan laut mcm udang, sotong, kerang, ketam sebab boleh mematikan rasa manis original bahan2 tersebut. Ikan adalah bahan yg sesuai utk dimasukkan lebih asam utk masakan mcm pindang, asam pedas, sambal dsb.

8.Hati ayam dan lembu tak boleh dimasak terlalu lama untuk mengelakkan ia keras mcm batu....tempoh dan proses masakan yg betul boleh menghasilkan rasa sedap,manis, tekstur anjal dan lembut. Rebus seketika hati ayam sebelum dibuat masakan bergoreng, ini bukan saja lebih sedap tapi dapat elakkan dpd hati meletup bila kena minyak panas. Hati lembu just potong nipis dan kecil.Berhati2 dgn hati lembu sbb kandungan darah agak banyak.

9.Udang, sotong, ketam akan fresh dan sedap kalau dimasukkan bila bahan masakan dan 3/4 masak. So, dlm bahasa yg lebih mudah...jgn masak lama makanan laut ni...just nice kalau on time saja...ini bukan bermakna mentah atau kurang masak, tapi cukup masak dan tak terlebih masak.....apa aku tulis ni, berbalik2 arrr...

10.Jangan lupa niat masa masak mesti baik; untuk menghidangkan hidangan halal yang lazat utk keluarga agar mereka sihat dan rajin buat ibadah serta mohon Allah tambahkan perisa masakan tu dgn kasih sayang antara kita suami/isteri/anak & mak ayah. Lalukan air pada bilasan terakhir masa cuci bahan2 masakan dgn Bismillah dan selawat. Jangan ada niat utk riak nak tunjuk skill masak kalau org datang...nanti masakan tak menjadi!...hehehe.

Selamat Mencuba!

No comments: