Tuesday, December 16, 2008

Nasi Ayam Wawa

Ni aku share resepinya....ciptaan aku sendiri tau!
 
Nasi:
1 kg beras wangi (sukat berapa cawan beras, pastikan air lebihkan 1 cawan.)
Halia sebesar ibu jari (hiris kasar boleh, ketuk boleh, aku tumbuk halus utk impak maksima!)
Bawang putih 3-5 biji (kalau saiz besar guna 3 jer- potong dadu kecil, tumbuk halus pun boleh)
2 helai daun pandan
1/2 kiub ayam magee
garam sesedap rasa (tak perlu banyak sbb air rebusan ayam dah ada garam)
1 sudu minyak jagung/ bunga matahari/ minyak masak biasa
1 sudu besar margerin
 
Ayam:
1 ekor ayam sederhana besar- potong 4 bhgn
2-3 sudu minyak bijan
2 ulas bawang putih (tumbuk halus)
minyak yang banyak utk menggoreng
 
Sup:
rempah tumis-bunga lawang, kayu manis, buah pelaga dan cengkih
3 ulas bawang putih -ketuk kasar
Halia sebesar ibu jari -potong atau ketuk kasar
satu bunjut rempah sup
1 kiub ayam magee
 
Kicap:
1 1/2 sudu besar minyak bijan
sedikit halia & bawang putih yg ditumbuk halus
kicap manis kipas udang @ jalen - ikut suka nak banyak mana
sedikit air
 
 
Sos:
7-8 biji cili merah
3-4 biji cili padi (kalau suka pedas)
2 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit air
3 - 4 sudu cuka makan
gula, garam & perasa
 
Ulam/sayuran:
salad (lettuce)
timun
tomato
daun sup & bawang goreng (buat sendiri bawang goreng lebih sedap dan wangi)
 
Cara Masak:
 
Buat air rebusan & sup
1. Masukkan air dalam periuk yg besar dgn sukatan air yg secukupnya utk masak nasi & sup
2. Masukkan rempah tumis, halia, bwg putih, dan garam.
3.Rebus sehingga ayam agak masak dan cucuk dgn garpu, kalau tak ada darah boleh angkat dan toskan.
4.Keluarkan air rebusan sebanyak mana sukatan beras dna lebihkan sedikit utk melembuatkan nasi.
5. Lebihan air rebusan tu modify sikit jadi sup yg sedap kaw...kaw....dgn masukkan kiub ayam. Masukkan  sedikit bawang yg digoreng dan sedikit minyak bawang  goreng tu utk direnjiskan dlm sup.
 
Nasi:
1.Tumis dlm rice cooker sesudu minyak dan sesudu margerin.
2. Masukkan bawang putih & halia - biar kekuningan
3.Masukkan beras yg telah ditoskan....goreng beras dgn kacau2 seketika.
4.Masukkan air rebusan ayam, kiub ayam dan sesuaikan rasa garam...tak perlu letak banyak garam sbb kiub & sup dah masin.
5.Masukkan daun pandan dan biar nasi masak. On kan semula butang warm 2-3 kali utk hasil masakan yg sempurna.
 
Ayam:
1.Lumur 4 bhgn ayam dgn minyak bijan dan sedikit pes bawang putih
2.Tak perlu letak garam sbb dlm air rebusan ayam dah ada garam.
3.Goreng ayam dgn minyak yg banyak dan jgn terlalu garing, toskan dan potong bila hendak dimakan.
 
Sos:
Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga mendidih. Sesuaikan rasa, sos mesti cukup masam,manis,pedas dan masinnya.
 
Kicap:
Masukkan semua dalam periuk dan masak sehingga mendidih. Cair atau pekat kicap itu bergantung pada selera korang!
 
Makan dgn ulam dan  jgn lupa baca Bismillah.

No comments: