Wednesday, August 29, 2012

Rayaku yg sederhana...

Salam Syawal...

pejam celik pejam celik dah lebih seminggu kita dapat nikmat beraya thn ni.

Raya 1-3 kat Raub, Pahang...raya 4 kat melaka sbb settlekan laundry yg bertimbun2 dr Pahang tu....ptg raya ke 4 baru balik rumah mak kat Muar. Raya ke 7 balik Mlk, sambung lipat kain baju yg dah kering dan berbakul2 tu....

Tak pernah lagi sambut raya dgn keadaan yg sarat mcm ni....huhuhu sungguh mencabar dan meletihkan mak sebonarnya eiihh...tapi misi makan2 berlebihan tetap jadi keutamaan...cuma belum puas mkn nasi impit dan ketupat tekak aku ni..almaklum kat Pahang hidangan utama for sure lemang...balik Johor pun dah tak der juadah raya...nasib baik Kak Long simpankan aku rendang daging special dia tu...dpt gak lah merasa rendang yg lemak berkrim sehingga menjilat jari..kalah KFC kan.

Tak banyak gambar raya....bila dah bulat dan terlebih gebu ni rasa malas nak berposing2...muka pun tembam semacam dgn dagu mengalahkan kek lapis....tersgt lah berlayer-layer nyer...huhuhu.

Rumah no.8 pun sgt lah besederhana sbb misi utama nak sambut kedatangan org baru tak berapa minggu lagi...so disebabkan kempen berjimat cermat...langsir pun pakai lah yg mana ada....alas meja ke...apa ke...semua recycle yg lama2 jer...kuih raya pun juzz beli 8 jenis jer...tu pun aku dan anak2 yg makan sendiri.



familyku dan mak mertua tersayang

wajah2 kesayangan hamba....

Deco, perabot dan semuanya tak ubah mcm 6-7 thn dulu....tak ada yg baru pun

keluarga besar abg Mizul



ipar duai & mak mertua

Adelle tgh "meneran" kat rumah sedara Pahang

Anak2 main buai kat rumah sedara Pahang

Kat Rumah K.Bai-Muar

versi dagu berlapis2....tersgtlah tua nya kak wawa

Makcik Wawa....awat nampak kertu sgt aku masa ni....kulit pun teruk sejak ngandung ni

Area sinki yang baru wujud kat rumah Kak Wawa- abaikan deco testing tu...mcm hampeh jer


Raya thn ni lebih pada budak2 tu jer...baju, kasut, duit raya dia org yg jadi keutamaan...mama papa sempoii jer...ala kadar kata orang sbb bil hospital akan menyusul very soon nanti.....

3 comments:

Lynn said...

Sama la dgn lynn..ala kadar je tahun nie..tak bertukar apapun kat umah tu..yg penting baju anak2 dan baju raya pertama je..tembam sangat..gebu...tapi tetap cumell...pas pantang leh kerja keras buang kek layer kat dagu tu..heheheh..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Salam Aidilfitri..

betul tu.. kalau raya di Raub memang jumpa lemang, nasi impit, rendang & kuah kacang je.. susah nak jumpa ketupat nasi, lontong atau lodeh.. akak pun kalau beraya rumah mertua sampai rindu2an nak mkn lontong air tangan mak sendiri.. hehe..

MamaZYAhananie said...

Lynn- mmg dah terlebih gebusss ni...makan jer apa yg nak, mau seksa giler nak reduce berat after deliver nanti.Lyn raya mana eh?

Kak Madiha- slmt ari raya, ari tu kt kg terfikir nak gi rumah mertua akak..tapi takut akak tak der nak singgah..hehehe.Baru2 kawin tak reti nak makan lemang...tak tertelan rasanya..but now, lemang jer tak cukup....sedap jugak cuma org selatan mmg biasa dgn lontong& nasi impit.