Wednesday, November 18, 2009

Main Masak-Masak Lagi Dan ...Lagi

Disebabkan iklim badan berbeza2 dengan tahap kerajinan & kemalasan yg sama naik...maka projek masak-masak agak sederhana...ada kawan request resepi Padprik...so, layan aje lah... kita orang anak beranak memang gemar makan padprik...kalau kat Muar pun sama, pasti licinnnn.


Nasi Padprik di pinggan Yasmin


Close-up Padprik
RESEPI PADPRIK
Bahan2:
(sukatan banyak mana korang punya sukalah ok....campak2 jer)
Ayam
Sotong
Udang
Daging
*Pilih arr nak letak apa...dlm resepi ni aku guna ayam + sotong jer
Cauliflower (bunga kobis)
Lobak Merah
Kacang Panjang
Tomato
Bawang Holland
Cili Padi Siam
Serai
Daun Limau Purut
Bahan Tumis:
Cili Kering-mesin
Bawang Putih-ketuk2 jer
Air Asam Jawa
Sos Tiram
Kicap Manis Cap Kipas Udang
Garam+Gula+Aji
Cara2:
1.Tumis bawang putih, pastu masuk cili kering-biar garing.
2.Masuk serai dan air asam jawa (air asam agak2 jgn banyak sgt)
3.Masukkan sedikit air lagi kalau nak banyak kuah dan masukkan sos tiram banyak2 sikit.
4.Masukkan ayam ke..daging ke...tp ingat, kalau udang dan sotong masuk lambat sikit sbb benda2 tu cepat masak.
5.Masukkan sayuran termasuk daun limau purut. Tomato jgn masuk dulu.
6.Masuk garam+gula+aji...kalau semua dah best baru masuk bawang holland yg dipotong kasar dan cili padi siam yg diketuk2 dan tomato.
7.Masukkan kicap....agak2 nak colour gelap letak banyak sikit. Kacau2 dan SIAP.
* ikut pengalaman aku padprik tak sedap kalau ada sos tomato, sos cili semua tu....

Ulam Bendi Rebus + Budu...syedappp woooo...cap ketereh paling ngam!


Kobis goreng + Telur


Kari Ayam

1 comment:

Azman Hj. Ayup said...

Macam sedap jer paprik nih..bila nak jemput makan? He..he..