Tuesday, March 3, 2009

Siaran Ulangan: Resepi Ikan Sweet Sour & Ikan 3 Rasa


Utk memenuhi permintaan NoorMarsita anak buahku yg sedang mengandung anak sulung....


Gambar2 menu ni aku dah pernah tepek dulu tapi x letak resepi...so, Noor jgn lupa cuba ya!



Sebenarnya ada beza tau antara sweet sour & 3 rasa ni....sweet sour spt juga namanya, tak pedas pun, cuma masam dan manis dari tomato. 3 rasa pulak lebih pedas, pekat dan lebih sedap kalau diletak daun ketumbar...tanpa daun ni menu ni ada mcm kureng sikit arrr. Apa pun ikut selera masing2...cuma timun & nanas boleh dimasukkan dlm kedua2 resepi ni...



Kerapu 3 Rasa

Bahan utama:
1 ekor ikan kerapu segar – digoreng dgn garam/kunyit, jika suka letak sedikit tepung jagung utk rangup…sikit jer.
2 batang serai –diketuk
1 inci halia – diketuk
1 biji bawang besar Holland- dihiris bulat
7-9 biji cili padi siam – hiris kecil
sebiji tomato 1/2 btg timun – potong dadu kecil

1-2 helai daun limau purut
3 sudu besar - sos tiram, sos cili, sos tomato
2 sudu kecil air limau nipis
sedikit air – kepekatan ikut suka

Bahan tumis:
3 biji bawang putih – ketuk dgn belakang pisau jer

garam, gula & aji dan sedikit hirisan daun ketumbar

Cara masak:
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih. Bila naik bau dan agak garing, masukkan serai, daun limau purut, halia.
Masukkan air,air limau nipis dan 3 jenis sos- biar mendidih.
Masukkan garam, gula dan aji.
Masukkan ikan yg tlh digoreng .
Masukkan tomato, timun,cili padi, bawang holland. Tunggu sebentar tapi jgn sampai bawang layu sgt.
Angkat dan taburkan daun ketumbar






Siakap Sweet & Sour (tak ada sayuran pun dlm gambo ni...tak der stok sayur time masak tu)


Bhn:
Seekor ikan siakap/bawal hitam/kerapu dll.
Bhn tumis:
3 biji bwg putih- hiris
Halia muda (saiz ibu jari)- dihiris memanjang
Bhn sos:
Sos tomato 3-4 sudu besar
Sos cili 2 sudu besar
1 cawan air (terlalu pekat tak sedap…lebih kuah lebih sedap! So, agak2 arr ikut selera)


Bhn hiasan:
1 biji bawang besar holland-potong bulat
4-5 biji cili padi siam –ketuk kasar
Sebiji tomato hiris nipis
½ biji timun –potong kiub/panjang
Sedikit nanas – potong kiub/nipis
Garam/gula/aji


Cara masak:
1. Ikan digoreng dgn garam & kunyit –kalau suka boleh letak sedikit tepung jagung
2. Tumis bawang putih & halia
3. Masukkan air, sos cili & sos tomato
4. Biar mendidih, masukkan timun & nanas (sayuran boleh ganti jagung muda/cauliflower)
5. Masukkan gula, garam aji….sesuaikan rasa (masam+manis)
6. Masukkan hirisan bawang besar holland, tomato, dan cili padi. Jgn lama, dan tutup api.
7. Tuangkan kuah diatas ikan goreng.


Nota: tak letak timun, nanas, atau apa2 sayur pun tak apa....

2 comments:

Anonymous said...

wow, sedapnyer.....nyam2 lapo ler pulok tgok resipi nih.thank u makcu, ble ler saye try nnt.

Anonymous said...

Sedap