Friday, June 5, 2009

Gulai Tempoyak Oh Gulai Tempoyak

My hubby memang addicted giler dgn masakan yg satu ni...gulai tempoyak! Tak kiralah tempoyak ikan atau ayam....laju ajer dia makan. Laa ni, Kika pun sama....laju jer suap nasi kalau ada tempoyak ikan patin atau apa2 ajer...asalkan tempoyak.

Bagi yg tak pernah rasa masakan ni mesti rasa pelik...apa yg sedap sgt gulai tempoyak ni yer?...kena arr tanya dgn anak jati Perak & Pahang. So, thanx again to my mother in law for this recipe. Sbg info, gulai tempoyak tak sesuai dimakan dgn lauk2 glamour yg canggih2...dikhuatiri tak dpt menikmati kesedapannya secara maksimum!..


Resepi Gulai Tempoyak Ayam Kak Wawa

4-5 ketul ayam (bhgn tulang) - potong kecil
15 biji cili padi- campurkan yg hijau dan merah (ikut tekak arr)
1/2 biji bawang besar (mak pahang tak masukkan bwang pun)
kunyit hidup sebesar 3/4 ibu jari
2 sudu besar tempoyak (kalau yg baru lagi ngammm)
sedikit daun kesum
1 papan petai - kupas kulit dan potong dua
5-6 batang kacang buncis
2-3 cawan air (ikut suka, jgn terlalu pekat, aku prefer sederhana pekat)
garam & aji


1)Tumbuk cili padi, kunyit, bawang besar, dan garam sehingga lumat.
2) masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk, ayam, 2 cawan air dan tempoyak. Kacau sehingga tempoyak larut bersama bahan2 yg ditumbuk.
3)Masak gulai dgn api sederhana, kacau selalu.
4)Bila kuah mendidih, masukkan daun kesum dan petai.
5)Bila gulai dah hampir masak, masukkan kacang buncis yg dipotong panjang2.
6) Sesuaikan rasa, masukkan aji kalau suka....dan jgn biarkan kacang buncis terlalu layu.SIAP


* Aku masukkan bawang sbb nak bagi rasa pedas+ manis ala2 gulai tempoyak Temerloh, but basically org Raub tak letak bawang. Terlalu pedas pun tak beshhh, so agak2 arr.


Hidangkan dgn nasi panas, ikan masin dan ulam-ulaman. Kak Wawa hidangkan dgn ikan masin kembong dan sayur kobis goreng. Walllaaaaa....


close-up gulai tempoyak dlm my periyok

Gulai tempoyak ayam...nyum...nyum


My mouth watering lunch set. Gulai tempoyak ayam, ikan masin dan kobis goreng! Abg Mizul pulun 3-4 pinggan

No comments: