Wednesday, May 20, 2009

Petua Dapur Kak Wawa Part 3

Salam semua puan-puan dan mokcik-mokcik. Hari ni Kak Wawa nak kongsi lagi a few tips utk kita sama-sama mahirkan diri kat dapur. Hokaylah, jom tengok pebenda yg Kak Wawa nak mengarut ni...topik kak wawa kali ni ialah gula,kopi, teh,milo dan sewaktu dgnnya.


1. Untuk sapa-sapa yg ada masalah fridge ada bau yg kureng menyenangkan, senang jer..ambil
sedikit nescafe atau kopi, buh dlm bekas kecik yg terbuka dan letak arr kat dlm fridge tu, jgn
letak forever kang semua benda bau kopi....letak sehari dah cukup arr. Insyaallah okaylah
balik sistem pembauan fridge mokcik2 tu. Tapi ada gak yg suka letak daun pandan, terserah
anda.

2. Buat ayor hangat jgn guna teko plastik, dikhuatiri rasa dan aroma air yg sedap tu akan
terjejas. Disebabkan minuman peberet family Kak Wawa ialah "tehO" so, cara buat teh O yg
ngam ialah masukkan air panas mendidih kat dlm teko kaca yg dah ada uncang teh. Tutup
teko, dan biarkan seminit dua, pastu baru kacau dan letak gula. Jgn terlalu tawar atau manis.
Minum ketika suam...u can see the result...

3. Kalau nak tambah rasa sambal tumis sedap berkrim lagi menyelerakan....ni dia tipsnyer...utk
mokcik2 yg suka masukkan gula dlm sambal, cuba guna gula melaka. Jgn letak terlalu
banyak kang sambal jadi air sirap pulak manisnya....just letak ikut selera sesedap rasa....utk
rekod, Kak Wawa kelahiran Johor, so, sambal tak suka yg 100% pedas....musti ada sedikit
rasa manis especially sambal nasi lemak.But, sambal ikan kalau boleh jgn letak gula banyak,
sedikit jer cukup atau kalau sugar free lebih sedap!

4. Untuk dapatkan rasa bubur manisan atau ada org panggil pengat yang sedap, jgn guna gula
melaka atau gula merah terlalu banyak, guna secara sederhana dgn bantuan gula pasir. Ini
bukan saja akan menghasilkan rasa yg sedap, tapi warna bubur juga cantik dan lebih
menyelerakan.

5. Secangkir kopi memang sedap dihirup!...but ada seni menghasilkan kopi yang lazat...tak
kiralah brand apa kopi2 mokcik tu...guna air yg memang panas mendidih gila2 suhunya, pastu
masukkan dlm teko atau mug kaca. Tutup dan biar seketika...lebih kurang mcm buat tehO arr
tadi...lepas tu bila biji2 kopi dan semakin mendap ke bawah, baru kacau dan letaklah gula atau
susu spt yg diingini...kesedapan kopi bergantung kepada berapa banyak kopi yang digunakan,
suhu air panas, bekas yg digunakan dan off course rasa gula & susu yg dicampur bersama.

6. Milo bukan kegemaran Kak Wawa...tapi, sesekali minum sedap gak. Buat Milo memang
senang mcm kacang!...tapi, ada jugak masanya kita minum Milo yg lebih kurang bubur kacang
ajer rasanya...hehehe. So, same goes to Milo; with hot water, much more Milo powder, less
milk and before u serve sprinkled it again with Milo powder..don't stir anymore. Drink when it
still hot..wallaaaa...and don't forget to put the spoon in every mug supaya senang nak kacau
serdak Milo tu...satu lagi, Milo sometimes lebih sedap kalau ditarik....

7. Kalau time raya nak buat kordial sarsi, oren , anggur yang sedap rasanya....cuba guna tips
mudah ini. Just campurkan kordial biasa anda dgn air bergas yg sama perasanya....memang
ngammmm dan meriah...

8. Air suam lebih enak diminum dalam gelas/cawan/mug kaca....yg suam, bukan sejuk ok!

9. Nescafe (khas utk Dr. wannabe...Che Puan Anis) sedap diminum dgn coffee mate dan okay
jugaklah dgn susu pekat biasa. Rasa nescafe amat kelat dan pahit sebenarnya, so...kalau nak
buat nescafe O jgn letak terlalu banyak, nanti jadi terlalu kelat. Nescafe + susu pun akan rasa
sedikit kelat masam kalau letak terlalu banyak serbuk kopinya...so, ur tongue...ur taste!

10. Gula sebenarnya adalah perasa asli utk membangkitkan rasa sedap pada makanan
sebelum serbuk MSG dicipta. So, boleh cuba2 masukkan gula dalam resepi masakan
mokcik2 semua...but, jgn berlebihan!

No comments: