Sunday, February 22, 2009

Main Masak-Masak part 3

Suka makan mee atau beehoon tak?...Menu yang biasa di'order' oleh anak-anak ku pada mamanya. Ni mana2 yg ada dalam koleksi...cari2 yg lain tak jumpa lak.


Mee Goreng


Beehoon Singapore (enak dimakan dgn cili jeruk/cili potong berkicap)



Magee Goreng



Beehoon Sup Sayur



Mee Hailam (siaran ulangan kot...)

Demi yong yang genit & sexy, aku editlah entri ni utk masukkan resepi

1 peket mee kuning

Sayuran:

sawi pak choy
lobak merah
baby corn (aku tak letak sbb dulu2 anak tak suka)
cendawan (shitake/hoshimeji/bunape/butang/tiram atau ape2 aje)
tomato

bahan penyedap:

daging /ayam/sotong/udang-apa2 ajer lah ikut suka

bahan tabur:

mcm biasa, daun sup & bwg goreng
limau kasturi

bahan tumis:

bawang putih diketuk2 kasar

sos:
sos tiram - 4-5 sudu...kena banyak

kicap biasa jer..

seketul kiub ayam

bahan wajib:

tepung jagung

Cara:

1.tumis benda yg patut ditumis
2.masukkan air dlm qtty banyak dan masuk arr bahan penyodap ayam, daging semua tu...kalau guna udang/sotong masuk lambat sikit.
3.bila kuah menidih, masukkan segala jenis kicap dan sos tiram, sayuran... tapi, pak choy & tomato masuk last dah nak angkat nanti.
4.Masukkan mee, tapi pastikan kuah mesti masih banyak slpas masuk mee.
5.Masukkan pak choy& tomato dan masukkan bancuhan air masak + tepung jagung

Hidangkan panas2 dan tak boleh biar lama kena terus ngap sbb mee akan meresap kuah dan akhirnya kuah akan hilang...lost world gitu!


MEE UDANG ni menu signature aku time open house atau keramaian kat rumah no.8



Bahan utama:

Mee kuning Udang besar 1 kg

Bahan tumis

5 ulas bwg putih
3 ulas bwg merah
4-5 sudu besar cili kering mesin

Bahan kuah:

1/2 botol sos tomato (botol kecil)
2-3 sudu besar gula pasir (ikut suka, sbb mee perlu ada rasa manis)

Bahan sampingan:
kangkung celur
taugeh celur
hirisan tauhu goreng
hirisan telur rebus
hirisan fish cake celur
hirisan cili merah/hijau

bahan tabur:
mcm biasa arr...termasuk limau kasturi

Cara masak:

1. Celur mee & toskan
2.Udang separuh buat stok...separuh lagi masukkan dalam kuah. Yang buat stok tu...mcm buat laksa, kupas udang...ambil kulit & kepala, isi simpan semula dlm fridge sbb tak gunakan pon!. Kulit & kepala udang direbus hingga mendidih.Pas tuh mesin dan tapis, campur dgn air rebusan. Sebahagian udang lagi tu, just buang benang hitam kat blkg udang ....kepala dan ekor tak yah kupas...biar molek sekor2 gitu...
3.Tumis benda yg patut ditumis, pastu masukkan stok rebusan udang....campur lagi sedikit air utk membanyakkan kuah. ni mee berkuah, so kuah kena cukup utk dihirup2.
4.Masukkan sos tomato, gula, garam, aji....sesuaikan rasa biar elok mendidih.
5.Last baru masuk udang2 tu....jgn lama sgt. Bila udang masak, terus tutup api.
6.Hidang mee dgn sayuran celur dan bahan 2 lain mcm telur, tauhu etc. Curah kuah dan tabur bahan tabur daun sup segala...
7.Baca bismillah dan ngaplah udang2 tu dgn bersopan pantun...






Model Noor & Usop tengah membelek mee udang Acu nya.

1 comment:

Anonymous said...

noor>sdap mee udang nyer.snang2 wat ler lg hehehehehe