Mood memasak tengah ada ni...saja nak kongsi dgn kengkawan resepi yg satu ni. Ayam Masak Merah memang kegemaran residents kat rumah no.8 terutama si gebu Yasmin Hananie, tak caya?...dia memang suka sambal menyambal ni!
Resepi ayam masak merah ada bnyk versi...ni versi aku, so ikut tekak aku arrr....simple & senang!
So, here we go...
Ayam Masak Merah Kak Wawa
bahan2:
5-6 potong ayam - digoreng jgn terlalu garing
bahan tumis:
5 ulas bwg putih
5 ulas bwg putih
1/2 biji bawang besar(bwg2 ni kena tumbuk or mesin arrr)
5-6 sudu besar cili mesin
5-6 sudu besar cili mesin
1 btg serai diketuk
lengkuas & halia sebesar ibu jari korang (kecik sikit dari ibu jari aku...) - ketuk gak
Sos tomato - agak banyak, sesuaikan dgn citarasa korang arrr (aku x suka guna tomato puree)
2 sudu besar gula pasir
sedikit air
garam & aji
bahan hiasan:
2 biji kentang -potong bentuk wedges (mcm kat KFC tu) & digoreng kekuningan
1-2 biji bawang besar - potong bulat2 & kasar
2 biji cili merah & 2 biji cili hijau - potong memanjang
1 biji tomato-belah 4
Cara masak:
1. Panaskan minyak, tumis bwg putih,bawang besar yang ditumbuk hingga kekuningan.
2.Masukkan cili mesin, biar cili benar2 garing.
3.Masukkan serai, halia dan lengkuas yg dah korang ketuk ketampi tadi...
4.Masukkan air sikit, jgn banyak sgt...agak2 arrr
5.Masukkan sos tomato, gula, garam, aji...sesuaikan rasa dan biar mendidih. (rasa pedas, manis & masam tomato kena bersatu)
6.Masukkan ayam goreng, biarkan sekejap bagi mesra rasa dgn ayam.
7.Masukkan kentang (yg dah digoreng), bawang besar, hirisan cili merah+hijau dan tomato. Jgn biar lama, agak2 bawang & cili dah layu sikit...terus tutup api.
*Sedap dimakan dgn nasi putih, nasi minyak, nasi beriani, dll. nasi himpit pun sodap, tapi kena potong ayam kecik sikit . Halamakkk, terasa lapar lah pulak!
No comments:
Post a Comment