hi....bertemu lagi kita puan2 dalam rancangan petua nenek kebayan kekekekeke...
kali ini Kak Wawa fokuskan pada topik masak memasak pulak....dah ni bidang kegemaranku nak buat cam mano laieee....
1. Masak lemak cili padi ayam/daging yang original ala N.9 (minang) style hanya memerlukan bahan2 yg basic jer mcm cili padi, santan,serai, kunyit hidup dan garam + aji (opt.) Tak perlu letak segala jenis bawang, asam dan lain2 lagi...but kentang boleh arrr masuk kalau nak. Asam boleh dimasukkan kalau masak lemak cili padi ikan.
2. Tomyam nampak mudah...tapi, nak menghasilkan rasa yg sedap tu yg susah. Cuba masukkan 1-2 sudu krimer dalam tomyam merah atau tomyam putih (poktek...eee..tak sure mcm mana ejaannya) Tambah sepotong lengkuas utk rasa tomyam yg lebih ummpphhh! satu lagi....guna bawang besar holland (yg kaler kuning tu) utk menghasilkan rasa manis pada tomyam.
3.Mee goreng memang cepat dimasak dan enak dimakan...jangan letak too much salt kalau masak mee kuning tu sbb rasa mee sendiri dah agak masin, tu belum lagi diambil kira segala sos dan kicap yg ditambah...dan minyak pun kena hati2 sbb terlebih minyak pun tak best...cuci mee sekadarnya saja jgn terlalu lama, nanti mee kembang terus rasa out dan tekstur mee tak menarik, dan akhirnya bila digoreng nampak mcm beku dan tak mengancam lagi!
4. Beehoon atau mee siam sedap kalau ditambah udang kering....sebenarnya udang kering memang sedap utk dijadikan bahan asas utk mee/beehoon/nasi goreng....tapi kalau bersup atau berkuah tak sesuai kot....
5. Kuah spaghetti akan jadi lebih sedap dgn tomato segar instead of puree atau kuah instant prego tu...tambahkan lagi button mushroom kalau suka...aku suka spaghetti tu direbus sampai kembang (tapi jgn terlalu lembut) sikit banding asal masak 'al dente' (betul ke spelling ni). Nak rasa spaghetti yg sedap jom gi windmill station kat jusco melaka...memang port kegemaran aku tu.....mmmmm...yummy!
6.Jemput2 ikan bilis atau org perak kata cucur nampak mcm simple jer...tapi, lain org lain rasanya...tambah sebiji telur dalam bancuhan tepung jemput2 tu utk melembut dan menganjalkan lagi tekstur tepung...jangan bancuh terlalu keras atau cair...yg sedang2 saja adalah yg terbaik!
7.Asam pedas tak sama resepinya utk setiap tempat. Pastikan cili kering yg digunakan adalah cili kering yg terbaik (tak hitam, berlapuk )dan segar. Elakkan guna cili boh sebab nanti rasa kurang sedap. Masukkan sebatang serai utk rasa lebih wangi dan pastikan asam pedas berasa masam banding rasa2 asam kat hujung lidah jer...pastu kalau guna ikan yg cepat masak mcm kembung atau selar, jgn masak lama sgt...agak2 kuah dah mendidih kuat, terus masuk ikan dan tutup sikit periuk dgn kadar api yg kuat....pastu tutup api. Taraa...asam pedas johor dah siap utk disantap...kalau nak versi melaka pulak, just tukar daun kesom dgn daun limau purut dan tambah lada hitam sikit. Aku masak asam pedas tak letak bunga kantan, rasa lain nanti...ikut selera masing2 arr.
8. Sambal tumis kalau nak rasa sedap dan tahan lama kena pastikan waktu menumis cili tu biar lama dan elok masaknya, cukup kadar minyaknya..jgn cepat sgt masuk air atau air asam. Sambal yg cukup masak akan tahan sehingga 2-3 hari. Kalau nampak ada air keluar pada sambal yg siap dimasak...tu tandanya sambal mentah dan kalau makan mudah sakit perut dan mudah basi.
9. Ikan goreng / ayam goreng memang semudah ABC...tapi, kalau salah cara ikan boleh lekat kat kuali dan minyak akan jadi cam kotor arrr...banyak sisa2 gorengan ada kat situ..so, pastikan kuali benar2 kering sebelum diletak minyak dan panaskan minyak sampai benar2 panas sebelum masukkan ikan/ayam. Jangan letak terlalu banyak ikan/ayam dalam satu masa dan letak sekeping asam keping utk mengelakkan bahan masakan lekat pada kuali dan hasil gorengan cantik berkilat.
10. Seperti biasa, pesan kak wawa kalau nak rasa sedap hasil masakan tu hati mesti baik, mesti tenang dan yg paling penting ikhlas. Jadikan xtvt memasak sesuatu yg menyeronokkan utk anda seisi keluarga. "sedap ayang masak hari ni...." auuwwwsshhhhh
*Air tangan isteri adalah penambah perisa kasih sayang pada suami tercenta...dan masakan ibu akan jadi kenangan pada anak2 sampai bila2....
kali ini Kak Wawa fokuskan pada topik masak memasak pulak....dah ni bidang kegemaranku nak buat cam mano laieee....
1. Masak lemak cili padi ayam/daging yang original ala N.9 (minang) style hanya memerlukan bahan2 yg basic jer mcm cili padi, santan,serai, kunyit hidup dan garam + aji (opt.) Tak perlu letak segala jenis bawang, asam dan lain2 lagi...but kentang boleh arrr masuk kalau nak. Asam boleh dimasukkan kalau masak lemak cili padi ikan.
2. Tomyam nampak mudah...tapi, nak menghasilkan rasa yg sedap tu yg susah. Cuba masukkan 1-2 sudu krimer dalam tomyam merah atau tomyam putih (poktek...eee..tak sure mcm mana ejaannya) Tambah sepotong lengkuas utk rasa tomyam yg lebih ummpphhh! satu lagi....guna bawang besar holland (yg kaler kuning tu) utk menghasilkan rasa manis pada tomyam.
3.Mee goreng memang cepat dimasak dan enak dimakan...jangan letak too much salt kalau masak mee kuning tu sbb rasa mee sendiri dah agak masin, tu belum lagi diambil kira segala sos dan kicap yg ditambah...dan minyak pun kena hati2 sbb terlebih minyak pun tak best...cuci mee sekadarnya saja jgn terlalu lama, nanti mee kembang terus rasa out dan tekstur mee tak menarik, dan akhirnya bila digoreng nampak mcm beku dan tak mengancam lagi!
4. Beehoon atau mee siam sedap kalau ditambah udang kering....sebenarnya udang kering memang sedap utk dijadikan bahan asas utk mee/beehoon/nasi goreng....tapi kalau bersup atau berkuah tak sesuai kot....
5. Kuah spaghetti akan jadi lebih sedap dgn tomato segar instead of puree atau kuah instant prego tu...tambahkan lagi button mushroom kalau suka...aku suka spaghetti tu direbus sampai kembang (tapi jgn terlalu lembut) sikit banding asal masak 'al dente' (betul ke spelling ni). Nak rasa spaghetti yg sedap jom gi windmill station kat jusco melaka...memang port kegemaran aku tu.....mmmmm...yummy!
6.Jemput2 ikan bilis atau org perak kata cucur nampak mcm simple jer...tapi, lain org lain rasanya...tambah sebiji telur dalam bancuhan tepung jemput2 tu utk melembut dan menganjalkan lagi tekstur tepung...jangan bancuh terlalu keras atau cair...yg sedang2 saja adalah yg terbaik!
7.Asam pedas tak sama resepinya utk setiap tempat. Pastikan cili kering yg digunakan adalah cili kering yg terbaik (tak hitam, berlapuk )dan segar. Elakkan guna cili boh sebab nanti rasa kurang sedap. Masukkan sebatang serai utk rasa lebih wangi dan pastikan asam pedas berasa masam banding rasa2 asam kat hujung lidah jer...pastu kalau guna ikan yg cepat masak mcm kembung atau selar, jgn masak lama sgt...agak2 kuah dah mendidih kuat, terus masuk ikan dan tutup sikit periuk dgn kadar api yg kuat....pastu tutup api. Taraa...asam pedas johor dah siap utk disantap...kalau nak versi melaka pulak, just tukar daun kesom dgn daun limau purut dan tambah lada hitam sikit. Aku masak asam pedas tak letak bunga kantan, rasa lain nanti...ikut selera masing2 arr.
8. Sambal tumis kalau nak rasa sedap dan tahan lama kena pastikan waktu menumis cili tu biar lama dan elok masaknya, cukup kadar minyaknya..jgn cepat sgt masuk air atau air asam. Sambal yg cukup masak akan tahan sehingga 2-3 hari. Kalau nampak ada air keluar pada sambal yg siap dimasak...tu tandanya sambal mentah dan kalau makan mudah sakit perut dan mudah basi.
9. Ikan goreng / ayam goreng memang semudah ABC...tapi, kalau salah cara ikan boleh lekat kat kuali dan minyak akan jadi cam kotor arrr...banyak sisa2 gorengan ada kat situ..so, pastikan kuali benar2 kering sebelum diletak minyak dan panaskan minyak sampai benar2 panas sebelum masukkan ikan/ayam. Jangan letak terlalu banyak ikan/ayam dalam satu masa dan letak sekeping asam keping utk mengelakkan bahan masakan lekat pada kuali dan hasil gorengan cantik berkilat.
10. Seperti biasa, pesan kak wawa kalau nak rasa sedap hasil masakan tu hati mesti baik, mesti tenang dan yg paling penting ikhlas. Jadikan xtvt memasak sesuatu yg menyeronokkan utk anda seisi keluarga. "sedap ayang masak hari ni...." auuwwwsshhhhh
*Air tangan isteri adalah penambah perisa kasih sayang pada suami tercenta...dan masakan ibu akan jadi kenangan pada anak2 sampai bila2....
No comments:
Post a Comment