Rendang oh rendang...kekasih hati kak wawa, si abg mizul tu mmg craving makan rendang akhir2 ni...mula dgn rendang daging masa dapat daging korban sampailah bersambung2 ke rendang ayam...dah dia nak makan, tugas ahkak ni masak jer lahhhh...
So, dah lama tak tepek resepi....
Rendang Ayam Ala Melaka
1 ekor ayam potong kecil
1 biji santan kelapa - guna kelapa parut kemudian perah 2x
1 bekas kecil kerisek- anggaran 4 sudu makan
15 biji cili padi-nak pedas letak lebih, tp ni pun dh pedas
4 sudu makan cili kisar- kak wawa guna cili giling adabi
2 biji bawang besar saiz sederhana
5-7 biji bawang putih
6 btg serai, 4 utk mesin dan 2 lg utk ketuk
halia & lengkuas sebesar ibu jari
kunyit hidup - sikit arr, agak2 kuning
1 keping asam gelugor
sedikit kulit kayu manis, pelaga, cengkih dan bunga lawang
3 helai daun limau purut-carik2
1 helai daun kunyit- dipotong halus
garam, gula dan perasa
Cara merendang:
1. Amek kuali, masukkan ayam, masukkan santan,garam, masukkan bahan2 kisar-bwg besar& putih, cili padi, cili kisar, halia, lengkuas,serai. Serai yg dua btg lagi tu di ketuk2 dan campak sekali dlm kuali. Eh lupa lak...masuk sekali rempah 4 sekawan si kayu manis n the gang.
2. letak kuali atas api sederhana dan selalu dikacau2.
3. bila dah separuh masak, masukkan asam keping dan kerisik...pastu daun limau. Biasanya bila kita dah masuk kerisek kuah rendang akan mula pekat.
4. bila dah nampak elok, masukkan gula (gula pasir atau gula melaka, mana2 boleh- tp kak wawa buat rendang ayam guna gula pasir dan rendang daging baru gula melaka) ...sesuaikan rasa dan masukkan daun kunyit.
5. biar rendang berkuah...jgn sampai kering.
6. Kalau makan panas2 mmg besttttt.....terbaekkk dr ladang beb!
No comments:
Post a Comment